L’any 2012 es varen organitzar les “Primeres Jornades sobre l’Ensenyament de la Química a Catalunya (1esJEQC)” amb uns resultats molt esperançadors [ NPQ 463, 25-27 ]. Varem continuar amb aquesta aventura l’any 2013 i aquest 2014, s’ha anat consolidant aquesta tasca. A finals de novembre, es varen desenvolupar les “Terceres Jornades sobre l’Ensenyament de la Química a Catalunya (3esJEQC)” de les que s’ha donat puntual informació en la nostra revista NPQ i a tots els col·legiats.
Aquestes 3esJEQC han estat organitzades per la Secció Tècnica d’Ensenyament del nostre Col·legi, Col·legi Oficial de Químics de Catalunya (CQC), amb la col•laboració de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona (UB), de la Societat Catalana de Química (SCQ), de l’Associació de professors de física i química de Catalunya (apFQc) i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Els temes prioritaris que s’han tractat, en les sessions realitzades en les sales del nostre Col·legi són:
- Promoure nous camins en l’ensenyament de la Química.
- Noves perspectives i TICs en l’ensenyament de la Química.
- El futur de l’ensenyament de la Química.
- Divulgació de la Química.
Cada tema es va tractar amb ponències que es van presentar en format de comunicació oral o de pòster. S’ha continuat cedint part del protagonisme als treballs presentats pels estudiants de tots els nivells educatius, el jovent d’avui és el futur de la nostra química.
[button icon=”info” size=”xlarge” link=”http://www.quimics.cat/wp-content/uploads/2015/09/LLIBRE3esJEQCFinal6.pdf” newpage=”yes”]Descarregar llibre 3es JEQC[/button]
Desenvolupament de les 3esJEQC.
3es Jornades sobre l’Ensenyament de la Química a Catalunya | ||
26 novembre (dimecres) | 28 novembre (divendres) | 29 novembre (dissabte) |
15 h Entrega materialActe Inaugural | 16 h Conferència.Promoure nous camins en l’ensenyament de la Química | 9 h Conferència.Aula 1. Treballs alumnat.Sala. El futur de l’ensenyament de la química. |
16 h Grup QISUVídeo guiat | 10.45 h Cafè | |
18 h Cafè | 18 h Cafè | 11.15 h Conferència.Divulgació de la Química. |
18.30 h Olimpiada Química | 18.30 h Conferència.Noves perspectives i TICs en l’ensenyament de la Quimica | 13 h ConclusionsCloenda |
El dimecres 26 tot començà amb l’acreditació dels participants i l’acte d’Inauguració a la Sala Fonseré de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona.
La taula presidencial la formaren el Dr. Pere Lluís Cabot, degà de la Facultat de Química de la UB; el Sr. Jordi Sabaté, subdirector general d’Ordenació Curricular del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; i el Dr. Josep M. Fernández-Novell, President del Comitè Organitzador.
Després d’aquesta inauguració, el Dr. Jaume Granell va fer una introducció sobre el QISU (Química a la Interfase Secundària Universitat) i va presentar el Dr. Joan Dosta que va parlar sobre “Assajos per a l’anàlisi i tractament de les aigües” (Fig A). Després el Dr. Fernández-Novell (Fig. A) va presentar un “Video guiat” sobre els experiments realitzats per Panreac-AppliChem en el marc d’ Expoquímia. Finalment, el Dr. Paraira va presentar el llibre “Una breu història de l’energia”. Després de la pausa del cafè, es va acabar el primer dia amb l’entrega de certificats als guanyadors de l’Olimpiada de Química de Catalunya del 2014 i als representants dels seus centres (Fig B i C)
- El divendres 28, ja a la seu del CQC, es va inciar aquest segon dia amb la col·locació dels pòsters presentats a les Jornades. Enguany, el comité científic ha ampliat la presentació de pòsters fins a 15 per l’alta valoració donada als treballs presentats, de recerca de l’ESO, del batxillerat i dels cicles formatius de les branques de química.
A continuació José M. Borrego va presentar la seva ponència sobre “Química dinàmica, experiments per la docència” i, abans del cafè, es discutí sobre com “Promoure nous camins en l’ensenyament de la Química”.
La segona sessió del dia va començar amb la ponència d’Eva Calvés sobre “Tenim bona química amb la ciència?” per acabar el dia amb la presentació de noves perspectives i TICs en l’ensenyament de la Química.
- El dissabte 29, també a les dependències del CQC, es va iniciar amb la conferència de la Srta. Mar Bosch Aris, guanyadora del XIII Premi Antoni Quintana i Marí.
Després es varen realitzar dues sessions simultàniament, una amb les presentacions dels treballs sobre química de l’alumnat universitari i de secundària.
L’altra sessió fou sobre “El futur de l’ensenyament de la química” Una pausa pel cafè va donar pas a les presentacions “més esperades d’aquestes 3es Jornades” aquelles que feien referència a la Divulgació de la Química.
- Aquestes 3esJEQC varen acabar amb l’acta de cloenda presidida pel Dr. José Costa, Degà de l’Ilustre Col·legi Oficial de Químics de Catalunya; la Sra. Josefina Guitart, representant de la Societat Catalana de Química; la Sra. Rosa M. Melià, representant de l’apFQc; i el Dr. Josep M. Fernández-Novell, President del Comitè Organitzador.
Després dels parlaments protocolaris i agraïments pertinents es va brindar amb cava per l’èxit assolit i per fer realitat la celebració de les Quartes Jornades sobre l’Ensenyament de la Química (4esJEQC) l’any 2015.
Moments de les 3esJEQC, A vista de l’exposició de pòsters al CQC, B i C participants del segon i tercer dies, D taula de cloenda, d’esquerra a dreta Sra. Guitart, Dr. Costa, Sra. Melià i Dr. Fernández-Novell.
Valoració.
Les anàlisis dels qüestionaris omplerts pels participants i recollits per l’organització mostren una valoració molt positiva sobre l’organització, els objectius, continguts i metodologia d’aquestes Jornades. El professorat i els estudiants han ressaltat la importància dels continguts escollits i la metodologia establerta amb les presentacions orals i, també, els resumns que s’ha fet dels pòsters.
Totes les conferències, presentacions orals i pòsters així com les conclusions de cada sessió estan recollides en el llibre d’actes de les 3esJEQC que es pot baixar des del web del Col·legi (www.quimics.cat).
Cal agrair als patrocinadors, col·laboradors, participants i membres dels comitès, la seva contribució ja que sense tots ells i elles res no hauria estat possible. No podem acabar sense agrair al CQC el seu suport incondicional a aquestes jornades i ja podem avançar des de la Secció Tècnica d’Ensenyament que ja estem treballant perquè les “Quartes Jornades” siguin una realitat aquest 2015.
[button icon=”info” size=”xlarge” link=”http://www.quimics.cat/wp-content/uploads/2015/09/LLIBRE3esJEQCFinal6.pdf” newpage=”yes”]Descarregar llibre 3es JEQC[/button]
Josep M. Fernández Novell
Secció Tècnica d’Ensenyament CQC