Actes de les Setenes Jornades sobre l’Ensenyament de la Química a Catalunya (7es JEQC)

La Secció Tècnica d’Ensenyament del Col·legi Oficial de Químics de Catalunya amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona segueix amb l’aventura de presentar la innovació que els professionals de l’ensenyament de la química portem a terme cada any.

Els objectius principals d’aquestes Setenes Jornades, amb el lema “Bastint ponts entre la Química i la nostra Societat”, han estat analitzar la renovació, la innovació i la divulgació de la Química i el seu ensenyament a tots els nivells educatius, des de Primària fins a la Universitat passant per l’ESO, el Batxillerat i els cicles Formatius.

Dins d’aquests objectius també hi ha el de continuar amb l’alfebetització científica de la nostra societat. Cal seguir lluitant contra certes actituts negatives envers la Química, culpable de tots els mals que ens envolten, Cal emfatitzar el concepte positiu de la Química, concebuda com un element present en el nostre dia a dia que ens ajuda a construir un món millor. Cal promocionar les vocacions científiques en l’àmbit de la química entre l’alumnat de tots els nivell. El professorat de secundària i de batxillerat han d’animar al seu alumnat en aquesta tasca.

També cal continuar lluitant contra certes actituds, cada cop més exteses i populars o, si més no, publicitades en contra del coneixement científic com són els discursos antivacunes i a favor de les pseudociències.
El nombre de presentacions, conferències i pòsters d’un alt valor didàctic i educatiu, ha superat el dels anys anteriors. Aquí, només citaré algunes d’aquestes presentacions com són, la de la Taula Periòdica o la de recerca i serendipitat passant per les de l’ensenyament professional dual, la proteòmica i la ciència per a petits. Totes elles poden servir d’exemple de l’abast i la diversitat dels temes tractats, sense oblidar la quantitat d’experiments que s’han presentat i desenvolupat durant les Jornades.

Enguany hi ha participat professorat de tots els nivells educatius. La significativa participació dels estudiants, universitaris i de secundària, és el termòmetre que ens indica si anem pel bon camí de la divulgació de la Química. A cada Jornada tenim més participació dels futurs químics de casa nostra.

En aquestes Jornades s’ha proposat per un grup de professors i alumnes de Batxillerat d’instaurar un premi pels millors Treballs de Recerca de Batxillerat que tractin temes en què la Química en sigui part important. Ja veurem si és possible, de moment el Col·legi Oficial de Químics de Catalunya s’ho està pensant.

[button icon=”info” size=”large” link=”http://www.quimics.cat/wp-content/uploads/2019/07/FINAL-Actes7es-JM.pdf”]Descarregar Actes[/button]